Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Norbert Middelkoop 8 1

Groven en Ron

Kan een herenmodezaak een buurtwinkel zijn? Bij de bakker of de groenteman haal je bijna dagelijks je boodschappen en ontstaat al snel het gevoel van ‘mijn winkel’, inclusief het wederzijdse groeten en de ditjes en datjes. Een kledingwinkel gaat – althans in mijn geval – doorgaans gepaard met meer afstand vanuit de klant, gewoonweg omdat je er veel minder vaak naar binnen loopt.

Hoe komt het dan dat ik bij Groven for Men op de hoek van de Beethovenstraat en de Gerrit van der Veen het gevoel heb dat het ook een beetje ‘mijn winkel’ is geworden? Eigenlijk weet ik het antwoord wel: ik kom er regelmatig en slaag er nagenoeg altijd. De stijl? Niet te uitbundig, tikje sportief en toch gekleed, kortom prettig. Die regelmaat zit hem ook in de interessante combinatie van herenmodezaak en kapperswinkel: achterin Groven huist, voorbij de overhemden, broeken en sokken, Barber Shop Ron. In mijn geval is zo zelfs ooit het buurtwinkel¬gevoel begonnen. Ik woonde pas in de straat, moest naar de kapper en vroeg aan mijn buurman op de trap waar hij ging. Dat was dus bij Ron van Riel, die mij sindsdien vele malen heeft geknipt.

Als je dan keurig gekapt terugloopt naar de uitgang, is het verleidelijk even langs de kledingrekken te lopen. Van het een komt het ander en zo werd ik vaste klant bij Patrick Rooderkerk en de zijnen. Patrick nam de herenmodezaak in 2008 over van Jaap Groven. Ron knipte daar toen al vele jaren en heeft zelfs Groven sr. nog meegemaakt, die de zaak in 1972 oprichtte. Wanneer ik er af en toe op zaterdagen binnenloop, al dan niet gelokt door de aantrekkelijke etalages, krijg ik van Kariena, Vincent of Patrick niet alleen een vriendelijke groet, maar precies de juiste adviezen op het juiste moment. Cruciaal is ook dat laatste, vooral wanneer je jezelf bij binnenkomst nog wijsmaakt dat je alleen maar even kwam kijken.

Je zou kunnen stellen dat Groven for Men en Barber Shop Ron samen het ideale voorbeeld van buurtwinkelkruisbestuiving vormen. Maar het einde van deze succesformule is in zicht. Deze zomer hangt er plotseling een bordje dat er een nieuwe huurder wordt gezocht voor de bedrijfsruimte achterin de winkel. Ron houdt er mee op; het is mooi geweest. Na bijna veertig jaar is het hem van harte gegund. Ongetwijfeld zal Groven een prima bestemming voor Rons Barbershop vinden. Daarna zal blijken of ik op zoek moet naar een nieuwe kapper.

Reacties (1)

Zo maar

Hoe gaat het met je?

Rob van der Wateren
,
6 mei 2020,20:45
Reacties (1)