Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Mevrouw Knopper door Sander

Javastraat in jaren 60

Een leuke, gezellige straat

1966 - 1970
/

Mevrouw Knopper vertelt over de Javastraat, waar ze in de jaren 60 vier jaar gewoond heeft. Ze herkent niet veel winkels meer.

Mevrouw Knopper was 33 toen ze in 1966 in de Javastraat kwam wonen, met haar dochter die toen twee was. Ze woonde op nummer 2, die nu helaas plaats heeft moeten maken voor de Albert Heijn. Dat het huis is afgebroken verbaast haar overigens niets want het viel van ellende uit elkaar.

Ze woonde op de tweede etage. Beneden was de kroeg van witte Cor. Die hield wekelijks bingoavonden, waar de buren telkens over klaagden. Cor luisterde dan altijd aandachtig om vervolgens het geluid gewoon harder te zetten.

Mevrouw Knopper vond het een erg fijne straat om te wonen. Levendig, gezellig en een enorme hoeveelheid diverse winkels. Men klaagt nu veel over de hoeveelheid groentewinkels in de straat, maar toen waren er wel 4 of 5 slagerijen.

De meeste winkels die ze kende zijn nu allemaal verdwenen zijn. Drankenhandel Hamersma, waar ze geregeld kwam (vertelt ze met een glimlach) bestaat niet meer.

Evenmin de wasserette om de hoek bij Buurtwinkels. Hier deed ze elke week de was, samen met een buurvrouw of vriendin en dan tijdens het wassen even naar de Chinees aan de overkant om een hapje te eten.

Er was ook een snoepwinkel (Keulen) vlakbij waar je losse koekjes nog kon kopen. Kon je lekker veel verschillende koekjes kiezen. De eigenaar heeft zich later nogal discriminerend gedragen tegenover een tv-programma, dat toen niet goed is gevallen in de straat.

Een leuke straat, met fantastische buren waar ze nog steeds contact mee heeft.

Het huis werd uiteindelijk te klein, dus daarna is ze, na ongeveer 4 jaar, verhuist naar Transvaalbuurt.

Bijdragen 
Reacties