Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Tentoonstellingsteksten: AM-Annemarie de Wildt 8

Goed wonen in Noord

Tentoonstelling Van der Pekstraat

De Van der Pekbuurt is genoemd naar architect Jan Ernst van der Pek (1865-1919). Hij was een van de eerste architecten die zich bekommerde om de woonomstandigheden van arbeiders. Dankzij de Woningwet van 1901 konden woningcorporaties met gemeenschapsgeld woningen bouwen. De overheid ging zich voor het eerst actief bemoeien met volkshuisvesting.

Begin 20ste eeuw maakte Amsterdam de sprong over het IJ waar tot die tijd wat kleine dorpen, zoals Nieuwendam, lagen en verspreid liggende boerderijen. Eerst kwam er industrie en later woningbouw.

In 1917 kreeg Van der Pek de opdracht van de Gemeentelijke Woningdienst een ‘tuinstad’ te ontwerpen in de polder Buiksloterham in Amsterdam Noord. Daar kon hij zijn moderne ideeën tot uitvoer brengen, zoals een eigen opgang voor elke woning, gescheiden slaapruimte voor ouders en kinderen, losse bedden in plaats van alkoven en veel groen. De nieuwe buurt werd genoemd naar Van der Pek, die voor de oplevering overleed.


Louise Went
Bij het eerste bouwproject voor arbeiderswoningen in de Jordaan ontmoette Van der Pek zijn toekomstige vrouw, Louise Went. Zij was woningopzichteres, en zag erop toe dat de bewoners hun nieuwe huizen goed bewoonden.


Gezicht in de Jacobsgang
Van der Pek, die ook een verdienstelijk tekenaar was, heeft veel tekeningen gemaakt van de krotten en sloppen in de binnenstad van Amsterdam.


Van der Pekstraat, maart 1920
De Van der Pekbuurt hoort bij de eerste woningbouwprojecten van de Gemeentelijke Woningdienst. Omdat zowel het stratenplan als het ontwerp van de woningen bedacht zijn door een architect, is het een harmonieus geheel geworden. De voortuinen waren klein, omdat men bang was voor ontsierende moestuinen aan de straatzijde.

Reacties