Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Tentoonstellingsteksten: AM-Annemarie de Wildt 7

Verandering in Amsterdam Noord

Tentoonstelling Van der Pekstraat

In de Buurtlocatie in de Van der Pekstraat in Amsterdam Noord is een presentatie te zien van foto's en tekst over het winkels en het wonen in Amsterdam Noord en de Van der pekbuurt. Deze foto's zijn ook online te zien. Hier is het andere deel van de presentatie te zien. En hier is informatie over architect J.E. Van der Pek te vinden.

Huisje palingvisser

Tussen de Meidoornweg en de Buiksloterweg lag in het begin van de twintigste eeuw de Laanweg. Rond deze weg lag een buurt met kleine, lage hutjes waar palingventers uit Volendam woonde. Niet lang nadat de foto gemaakt was, werden de huisjes gesloopt.

Volendammer palingventer in klederdracht voor zijn hutje, omstreeks 1915

De palingventers uit Volendam gingen op zondag terug naar Volendam om hun vrouw en kinderen te zien en nieuwe paling in te slaan.

Interieur van het badhuis van Vogeldorp

De woningnood was hoog in het begin van de 20ste eeuw. Wethouder van volkshuisvesting Wibaut liet in 1918 de wijken Vogeldorp en Disteldorp bouwen. De huizen waren noodwoningen en zouden niet langer van 10 tot 15 jaar blijven bestaan. Ze hadden wel stromend water, maar geen badkamers. Daarom werd er ook een badhuis gebouwd. Inmiddels is het badhuis Museum de Noord geworden.

Keuken in Vogeldorp

Om in de gaten te houden of de nieuwe bewoners hun huizen wel netjes bewoonden werden woningopzichteressen aangesteld. Ze kwamen elke week langs om de huur op te halen en het huis en de bewoners te inspecteren. Als er sprake was van huiselijk geweld, alcohol misbruik, of gebrek aan hygiëne bij de huisvrouw schreven ze een rapport. Soms moesten mensen zelfs het huis uit.

Fanfare in de Van der Pekstraat, 1978

Deze foto komt uit de serie 'Oud-Noord' gemaakt in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Wie kent de mensen op deze foto?

Restaurant in het voormalige Astoriatheater

Bioscoop Astoria was een van de culturele ontmoetingsplaatsen in Noord. Het gebouw dateert van 1928 en had 500, later 600 stoelen. Begin jaren zestig sloot de bioscoop. Er kwam een Albert Heijn in, nu alweer jaren gesloten, en het restaurant Travellers Grill.

Vogelvlucht foto van het Mosplein, 1965

Deze vogelvluchtfoto, van de gemeentelijke Dienst Ruimtelijke Ordening, werd gemaakt vanwege de aanleg van de hooggelegen Johan van Hasseltweg. Deze weg was gereed in 1968. De Mosplein markt werd daarna verplaatst.

Oorlogsschade in de Van der Pekstraat, 1947

Op 17 juli 1943 waren Engelse bommenwerpers op weg naar de Fokkerfabriek in Noord, waar oorlogsmateriaal voor de Duitsers werd gemaakt. Door een fout kwamen de bommen terecht in de Van der Pekbuurt en de Vogelbuurt. De schade was enorm. Huizen werden volledig vernietigd. Pas een aantal jaren na de oorlog zijn de huizen herbouwd.

Van der Pekstraat, hoek Jasmijnstraat, 2004

Bij de oplevering rond 1920 werd de Van der Pekstraat beschouwd als een enorme stap vooruit in de huisvesting van arbeidersgezinnen. Niet meer de drie of vier verdieping hoge huurkazernes zoals in de Pijp, maar één of hooguit twee verdiepingen. Gezinnen in een bovenwoning hadden een eigen voordeur aan de straat en een trap die zij niet met anderen hoefde te delen. Tegenwoordig vinden veel bewoners de woningen klein en gehorig.

Vervallen panden op het Mosplein, 2004

In deze winkelruimte hebben verschillende zaken gezeten waaronder een herenmodezaak, supermarkt Simon de Wit, een bakker en Albert Heijn.

Reacties