Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Frits Slicht 8 3

Het Water- en Vuurhuisje

1 jan 1915 - 31 dec 1925
/

Opa Leipi had een water- en vuurhuisje of winkeltje. Je kon daar bijvoorbeeld voor een halve cent warm water of vuur kopen. De hele buurt kwam langs, in die tijd (de jaren twintig) had nog niemand warm water uit de kraan.

 • UIlenburgerstraat 30-38 - 

  Uilenburgerstraat 30-34 (juni 1925) met op nr. 30 de zaak van M.M. van Praag, machinale brood en beschuitbakkerij; om de hoek aanplakbiljetten met reclame voor Edelweiss zeeppoeder.
  Bron: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam.

Mijn moeder was Rebecca Sarlui. Haar vader, Opa Leipi ( zijn echte naam was Levie, Leipi was zijn bijnaam) Sarlui, had een water- en vuurhuisje of winkeltje. Je kon daar bijvoorbeeld voor een halve cent warm water of vuur kopen. De hele buurt kwam langs, in die tijd (de jaren twintig) had nog niemand warm water uit de kraan. Dan kwamen ze met een pannetje of een schaaltje om warm water te kopen. Ze kwamen met een blikken bus om gloeiende kooltjes te halen, want de oudere mensen hadden het snel koud en dan konden ze gloeiende kooltjes in een houten stoof doen of in een bakje.

Het water- en vuurhuisje van mijn opa Leipi was in de Jodenhouttuinen. Waar het precies was weet ik niet, ik heb het nooit terug gevonden. Vroeger had je trouwens best veel van dit soort winkeltjes. Zelf woonde Opa Leipi in de Uilenburgerstraat (waarschijnlijk op nr. 22).
Mijn moeder moest vaak meehelpen in de winkel. Dan stond ze regelmatig te kletsen met vriendinnen van haar leeftijd. Die waren door hun moeder gestuurd om warm water te halen. Maar vaak stonden ze zo lang te kletsen dat het warme water weer koud werd. Konden ze thuis mooi een knal voor hun kop krijgen. Moesten ze opnieuw warm water halen en dat kostte dan weer een halve of hele cent.

Opa Leipi was al vroeg weduwnaar en dan was het de gewoonte dat de oudste dochter het huishouden ging runnen. Eventueel in samenwerking met de andere broers en zusters. De oudste had echter zelf al een gezin. Nadat ze de eigen kinderen naar school had gebracht ging ze naar Opa, haar vader. ’s Avonds na het warme eten ging ze met haar eigen man en kinderen weer terug naar het eigen huis.

 • Wat Verdwijnen Gaat! - 

  Bladzijde uit: De Geïllustreerde Joodsche Post, 1921.
  Links in het midden een afbeelding van een Water- en Vuurhuisje!
  Gevonden via o.a. de Univ. Bibl. + het IISG.

 • Voorbeeld van een Water- en Vuurhuisje. - 

  Water-en-vuur winkeltje in de Blindemansteeg (1907-1917) gezien vanaf de Reguliersdwarsstraat naar winkel De Morgenstond, Blindemansteeg 19, met een groepje vrouwen. Een bord boven de ingang maakt reclame voor poppenspeler A.A. van Hemert. Op de voorgrond links de zijgevel van Reguliersdwarsstraat 107.
  Bron: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam.

Reacties (3)

Cornelis Heggelaar en Neeltje Bos

Cornelis zijn 1e vrouw was Maartje Korver,overleden 1892, uit het 2e huwelijk met Neeltje wordt een dochter geboren Cornelia Heggelaar, zij huwt met Gerhardus Bolten, graag zoek ik contact met Anneke, daar haar grootmoeder, in mijn Familie stamboom voorkomt [ Heggelaar] dit voor eventuele oude foto,s als aanvulling voor mijn geneologie

Rita de Graaf de Jong
,
5 aug 2015,21:13

eerdere eigenaares water en vuur winkeltje

VRAAG had opa leivie sarlui de winkel overgenomen van mijn overgrootmoeder hendrikje van campen van reede dat was mijn overgrootmoeder weet dat zij een water en vuur winkeltje had op de regulierdwars straat hendrikje is in 1920 overleden dus is erg aanmnemelijk dat zij het winkeltje voor opa levie uitoefende

jacqueline de boer strooker
,
13 okt 2013,14:09

Water- en vuurwinkel

Helaas kan mijn moeder dit niet meer zien. Ik denk dat de foto van het winkeltje in de Reguliersdwarsstraat het winkeltje was van mijn overgrootvader is geweest.
Mijn opa heette Gerhardus Bolten, 1894 geboren te Wognum. Hoe zijn vader heette, dat weet ik niet. Mijn grootouders zijn in 1917 getrouwd en opa is als kapper aan het werk gegaan. Later had hij een kapsalon aan de Heerengracht (bij de Leidsestraat) Hij heeft in het winkeltje van zijn ouders gestaan en zal ook, net als zijn vader, ook geld verdiend hebben met "porren".
Of mijn moeder ooit in het winkeltje is geweest weet ik niet. Ze leek wel te twijfelen, toen ze het over de Reguliersdwarsstraat had. Mocht u de naam van Bolten tegenkomen, dan zou ik het geweldig vinden als ik daarover bericht krijg.
Veel succes en plezier met het verleden!

Anneke Mobron
,
6 jul 2012,19:06
Reacties (3)