Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verslag: Nikki Pootjes 8

Ethiopische koffieceremonie in een Turks koffiehuis

Wie donderdagavond 18 augustus door de Javastraat liep en bij nummer 111 naar binnen gluurde, keek misschien een beetje vreemd op: in het Turkse koffiehuis Mustafa’s werd op dat moment een Ethiopische koffieceremonie gehouden. Een bijzonder evenement, en tevens ook één van de laatste in het kader van het project Buurtwinkels. Met een groep van 15 personen hebben we er een leuke avond van gemaakt.

De koffieceremonie werd mede mogelijk gemaakt door Kaffa, een koffiewinkel waar met name Ethiopische koffiespecialiteiten worden verkocht. Eigenaar Marcos Desta komt zelf uit Ethiopië.
De zus van Marcos, Ruth, helemaal uit Zaltbommel overgekomen, leidt de ceremonie, want het is gebruikelijk dat alleen vrouwen dit doen. In een prachtig wit gewaad begint ze op een gasstelletje de koffiebonen te roosteren. Vervolgens worden deze gestampt in een vijzel en opgekookt in een stenen koffiekan. Tot ieders verbazing wordt er popcorn bij geserveerd. Vroeger waren dit gebrande graankorrels, maar de groep aanwezigen vindt popcorn er prima bij passen.
En dan de koffie. Bij het zien van de koffieceremonie krijg je het vermoeden dat er sterke koffie geserveerd gaat worden, maar niets is minder waar. Het is een milde verfijnde smaak. Heerlijk! En gelukkig bestaat zo’n ceremonie uit meerdere ‘rondes’ dus we konden de hele avond genieten van verse koffie. Een Ethiopische koffieceremonie draait vooral om de gezelligheid: bij elkaar zitten en praten onder het genot van de geurige koffie. En dat was precies wat we deden in het koffiehuis van Mustafa.

Wegens de ramadan konden Mustafa en een aantal koffiehuisbezoekers niet meteen meedoen, maar na het breken van de vasten deden ze gezellig met ons mee. Voor degenen die benieuwd zijn hoe Ethiopische koffie precies smaakt: neem een kijkje bij Kaffa in de Czaar Peterstraat.

Reacties