Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Onbekend eten van over de hele wereld

Groep 4 van basisschool de Achthoek op excursie in de Javastraat

Eerder al schreef conservator Annemarie den Dekker op de Amsterdam Museum blog over de eetexcursie die haar dochter met haar klas, groep 4 van basisschool de Achthoek, maakte naar de buurtlocatie in Amsterdam Oost.

Na een korte introductie gingen groepjes leerlingen (onder begeleiding van ouders) met wat geld op zak op zoek naar eetbare producten die verkocht worden in de Javastraat. Aan de winkeliers werd gevraagd waar de producten vandaan kwamen. Na afloop verzamelden iedereen weer in het koffiehuis waar alles geproefd werd en waar iedereen elkaar kon vertellen over de gekochte producten. Turkse cola, een groot blok kristalsuiker met saffraan uit Marokko – om huilende baby’s aan te laten likken en zo stil te krijgen – en druivenbladeren (bij veel kinderen onbekend). De kinderen (én ouders) vonden het een geweldige excursie.

Na afloop hebben de kinderen een tekening gemaakt van hun favoriete buurtwinkel en een kort verhaal geschreven over de eetexcursie.

David

We ware in de Javastraat. Mijn groepje was Terry, Noud en David en mijn begeleider was Claudia. Onze taak was om zo veel mogelijk eten out andere landen te kopen. We begonnen met rond kijken en daar na gingen we naar een winkel terug en daar kochten munt uit Marokko. Toen gingen we naar een winkel met dagelijkse behoeften, maar daar kochten we niks. En daarna gingen we naar een winkel en daar kochten we watermeloen en dadels uit Tunesië en olijven uit Spanje.

Annika

We gingen met klas naar de Java straat. En daar liepen we naar het Turks koffie huis. Daar kregen de opdracht om langs de winkels te lopen en kijken wat ze verkochten. We kregen ook 5 euro daar mochten we dingen van kopen die we nog nooit hadden gegeten. We kochten dadels die ze eten bij een Marokkaanse bruilovt. Ze kwamen Tunisia. We kochten ook een soort gedrochten pruimen en ze kosten 1 euro. We kochten ook bananenchips, die kwam uit Suriname. We kochten ook een soort poeder en als je er water bij deed, dan werd het limonade. Er waren allemaal verschillende smaken: limoen, aardbei, banaan, kokos en sinaasappel en nog veel meer. Toen gingen we naar een soort bakker, daar kochten we een hartig gebakje. Toen we terug kwamen in het Turkse koffiehuis gingen we de dingen proeven. We proefden de bananenchips, het was heel lekker. Het smaakte een beetje zoutig en zoetig. We proefden ook het hartig gebakje ik vond het heel lekker, het smaakte een beetje naar sinaasappel. We proefden nog veel meer: krakeling, bloemetjesbrood en granaatappel enzovoort. We hadden nog veel meer, maar dat bewaarden we voor op school. Toen gingen we weer naar de bus. We reden naar de school. Ik vond het super leuk! Einde!

Giulia

De juf deelde ons in, iedereen kreeg een lijder, onze lijder was Tessa de kinderen waren Kate, Wietske en Giulia. We kregen vijf euro, we moesten eten kopen dat we niet kende, we gingen een winkel binnen, we kochten een granaatappel en een citroen in zuur, rozenwater en rozenwater voor je gezicht, een ander groepje had kristalsuiker gekocht. Er waren ook pinda’s met roden plaksuiker ze waren heerlijk. Er was ook een groene drank met bubbels, dat was ook heerlijk, er waren ook drie groepjes, in elk van die groepjes hadden ze allenmaal een bakje dadels, er waren ook gebakjes en een grote krakeling. Het was alweer tijd, toen we er waren mochten we proeven, iedereen mocht een stukje krakeling pakken of een helftje van een gebakje, het was weer tijd om te gaan, we namen afscheidt en loopten naar de trein toen we weer op school waren was het tijd om naar huis te gaan.

Josephine

Ik ging met mijn groepje Micky, Hanna en ik zelf naar de Javastraat. Er was een soort van Marokkaanse marsmelo. En dat was best grappig en het smakte naar marsmelo!!
En het leek op een beschuitje met rijst .En er was nog iets leuker namelijk we zagen ergens in een Turkse winkel kristal suiker en dat helpt als een baby buik pijn heeft dan is het over!!!!!
Het was ook super leuk toen we in een soort van antiek winkel waren zagen we een mooi kleedje.
En toen gingen we een beetje ruzie maken om welk kleedje we gingen kopen en dat was best sneu.
En er was een gouden en een wit met goud ik wou de witte met goud omdat die vond ik gewoon mooi. Maar Micky had gelijk want de gouden leek wel meer uit een ander land en dat was de bedoeling dus kochten we die. We gingen ook naar de vis boer daar stonk het ontzettend.
Ik vond het leukst dat we gingen proeven!

Sasha

Ik vont het leuk. Ik zat in het met Jonas en Igor en Desa. Ik vont het een leuk groepje. We kregen een opdracht. De opdracht was om van 5 euro eten te kopen wat we nog niet kende. Ik vont alles lekker. Want we mochten alles proeven. Want andre haden ook iets gekocht. Dat mochte we ook proeven. Alles kende we nog niet. Het kwam uit andre lande, Marokko, Turkije, Suriname. Toe gingen we terug naar school met bus 65. Niet alles was op . Dus konde we nog wat proeve.

Nina

We gingen naar de Java straat en toen zijden ze dat we op excursie gingen! Ik zat in het groepje bij me moeder, Ghizlan, en Ouassila. We hadden een HÉÉÉÉÉÉÉLE GROTE krakeling gekocht voor één euro. Die was Marokkaans. We hadden ook een citroen gekocht die was Turks en daar hadden we ook salami gekocht (die was ook Turks).
Toen we terug waren gingen we ook dingen van andere groepjes eten (of drinken).Ik vond de worstjes lekker en van drinken Fernandes. En de zoute koekjes vond ik vies. Jakkie!
Ik vond het hééél leuk.

Ouassila

We gingen naar een restaurant en we moesten in een groepje ik ging met Nina en Ghislain en de moeder van Nina. Van juf had we 5 euro gekregen om dingen te kopen we gingen naar de Turkse winkel en we hebben een sak met koekjes gekocht en een reuzen krakeling en ook citroen en brood en toen gingen weer terug naar de koffie huis en toen gingen alles proefden. We hebben kipfilet geproefd en cola en Turk brood in een vorm van een bloem maar het was heel leuk en ik heb iets geproeft wat ik niet lust dat was een rondje wat zuur bijna iederreen vond het vies en ik ook. En het groepje van Micky hat een suikerkristal want als een baby buik pijn heeft dan moet je het aan een baby geffen en dan heeft de baby geen buik pijn meer maar we hebe het niet ge proeft maar dat was niet leuk. En toen gingen we weer naar school en toen gingen we er effen offer praten.

Sieb

We waren op school en alle ouders die mee gingen kregen een lijst met alle groepjes. De groepjes kregen een nummer. Ons nummer was nummer 7. Er waren 8 groepjes met een nummer. Ik was met de moeder van Havana samen met: Havana natuurlijk, Yara, en Paula. We gingen naar bus 65 en we stapte in. Toen ging de telefoon van juf. Ik weet niet wie het was. Toen stopte juf de telefoon weer in haar zak. Toen stapte we uit. We gingen naar het theehuis van Mustava (buurtwinkels). Daar gingen we eten en drinken. De moeder van Vera was er ook. Samen met haar collega: Annemarie. Terwijl de moeder van Vera zelf ook Annemarie heet. Haar collega pakte eten uit een kast en ging vragen stellen, bijvoorbeeld: waar het vandaan kwam, wat het is, en daarna – toen ze al heel veel eten had gepakt – stopte we. Toen gingen we afspreken wat we gingen doen. We gingen naar winkels en elk groepje kreeg een brief van 5 euro (van juf). We mochten met de 5 euro alles kopen wat we nog nooit hadden geproefd. Wij gingen naar een Turkse winkel met heeeeel vies vlees. Maar dat hadden we uiteindelijk niet gekocht! We keken naar de olijven en we wilde het eigenlijk niet kopen! -3,99! Dus dat deden we echt niet! Ik dacht aan pinda’s en de moeder van Havana zei tegen de kassa: hebben jullie pinda’s? en toen zei de kassa: wij hebben wel pinda’s, wij hebben suikerpinda’s! waar liggen die! Zei de moeder van Havana. Hm… die liggen als je binnen komt en dan rechts. Zei de kassa. We pakte de suikerpinda’s. Het waren gewone Nederlandse pinda’s met een rood suikerlaagje. Het koste: -2,49. We kochten het. Toen keken we naar knakworstjes. Alleen je moet knakworstjes meestal koken. Dus we vraagde aan de kassa of je ze ook rauw kon eten. Je kon ze rauw eten. Het koste: -1,50. Toen gingen we afrekenen. We mochten een dadel van de kassa, of een appel, of een banaan. De moeder van Havana koos een dadel. En Havana, Yara, Paula, en ik, kozen een banaan. We zijn daarna naar een Marokkaanse bakkerij geweest. En daar hadden ze: Turks brood aan de linkerkant, en Marokkaans brood aan de rechterkant. We gingen eerst nadenken en daarna wisten we het. We wilde aan de linkerkant bloemetjesbrood kopen. Bloemetjesbrood is gewoon brood en dan in een vorm van een bloem. We kochten het. Daarna gingen we naar een gewone Nederlandse kaas/worstboer die ons plakken kaas op een bord en pakte het in. We namen het mee. Daarna gingen we weer naar het theehuis van Mustava. We gingen alles proeven en dan weer met dezelfde bus weer naar school.

Havana

Ik was in de Javastraat en mijn groepsleider was mijn eigen moeder.
Wij hadden suikerpinda’s, kaas, knakworstjes, en bloemetjesbrood gekocht. We hadden het gekocht omdat we het lekker vonden maar de suikerpinda’s hadden we nog nooit geproefd. Daarom kochten we het. We vonden het heel lekker!
En de mevrouw was heel aardig ze gaf ons een banaan en in die winkel kochten we de suikerpinda’s en de knakworstjes hadden gekocht het was heel lekker en we aten op het bloemetjesbrood de knakworst. Het was heel lekker en leuk. En ik hoop dat we eens een keer het nog eens doen!

Hanna

In mijn groepje zaten Josephine, Micky en Annet (de moeder van Micky) we gingen in winkels kijken en ik zag buikdansspullen waarom dat zo belangrijk is is omdat buikdansen mijn hobby is. we kregen 5euro daarvan hebben we kristalsuiker, wijnbladeren gekocht.
Weetje: Als je kristalsuiker aan een baby geeft heeft hij nooit meer buikpijn.

Igor

Ik was met mijn groepje en in dat groepje zaten: Sasha, Jonas en Desaï. En we hadden Turkse koekjes gekocht. En we hadden snoep gezien. En we hadden appel prik sap en dadels en olijven gekocht. We waren langs allemaal coole winkels gekomen waar ik nog terug wil komen. En als ik daar nog een keer kom, ben ik heel blij. Ik zou je aanraden om daar te komen, dus komen jullie daar?!

Jonas

We waren in de Javastraat en toen gingen we naar allemaal Winkels. En ik zat in het groepje met Desai Igor en Sasha. En de moeder van Desai. En de leukste winkel vont ik de bakker wand de meneer was heel aardig en er waren lekkere koekjes. En toen gingen we allemaal andere soorten eten kopen. En we hadden een drankje gekocht en in Suriname doen ze het soms in de cola. Maar dat is het nog lang nog niet allemaal. En nog de groente boer en ook nog een mini supermarkt. En in die mini supermarkt kochten we dat drankje uit Suriname.

Micky

De klas ging naar de Java straat en we gingen met de bus naar het Turks koffie huis daar hadden we uitleg over vroeger hoe oud de winkels waren en dat de winkels vroeger gewoon een ding verkochte.
Toen gingen we in groepjes en ik zat bij mijn moeder er waren nog twee kinderen die in mijn groepje zaten dat waren: Josephine, Hanna en ik zelf natuurlijk. Toen gingen we allemaal naar winkels. We gingen dan eten kopen, & spullen kopen wat je met eten kan gebruiken. Toen we klaar waren met kopen gingen we allemaal weer naar het Turks koffie huis. Daar gingen we proeven wat iedereen gekocht had. Wij hadden Kristalsuiker, als je dat aan een baby geeft, dan heeft de baby geen buikpijn meer. Ik vond kristalsuiker best wel lekker het kwam uit Marokko. ik had ook Turkse marshmallows dat was echt heeeeel lekker!!! Ik Hanna & Josephine wouden een kleedje kopen maar we wisten niet welke kleedje we wouden dus we deden die met alleen goud eerst was ook goud met wit maar die met alleen was meer van het buitenland!!!!!!!!
Hanna had Wijnbladeren gekocht maar dat konden we niet proeven omdat we het moesten koken. Ik had ook een peper gevonden maar die gingen we niet proeven omdat die peper heel erg scherp is en hij was ook aan de onderkant heel erg slap, zacht & verrot! Ik heb hem ook op straat gevonden in een bak dus we hebben de peper weg gegooid! Toen gingen we praten over de Javastraat heel even en toen zij de juf: we gaan morgen verder!

Noud

Ik ging met Terry en David naar winkels in de Java straat. Daar gingen we winkelen. We kregen van juf 5 euro. Dar moeten we eten van kopen. Dat vonden het leuk om dat te doen. We hadden met juf afgesproken dat we om 11 uur terugzouden komen. We moesten nu terug komen om het is nu 11 uur. Toen we terug kwamen gingen we het eten proeven. We waren nog niet klaar of we moesten door gaan in de klas. Ik vont baklava heel lekker en ik heb nog nooit baklava gegeten.

Paula

Hoi. Ik ging met een groepje naar de Javastraat, in mijn groepje zaten Havana Sieb Yara en ik met Tamara (de moeder van Havana).
Eerst gingen we naar een koffie huis daar kreeg ons groepje vijf euro.
We moesten dingen uit anderen landen. We moesten het er wel met elkaar over eens zijn wat we kochten. We hadden Turks brood bij de turkse bakker. We moesten op de foto met het brood voor de winkel. Ik weet niet meer hoe duur dat was. Toen gingen we naar de kaas boer. De kaas koste 1 euro. We maakte een foto van de winkelier en mijn groepje voor de winkel en toen gingen we naar een klein winkeltje met van alles en nog wat in het winkeltje kochten we pindas met suiker en daar kochten we ook worstjes toen gingen we terug naar het koffie huis daar aten we wat we met zen allen gekocht hadden we bewaarde ook wat voor morge.

Terry

Naar de Javastraat en ik vond het heel leuk. En ik mocht het geld vast houden. En ik was met vrienden en dat waren David en Noud en dat vond ik heel leuk. En alles vond ik lekker behalve de olijfen. En de olijven hadden we bij de turkse winkel en de dadels ook en de chocoladencake.

Vera

We gingen naar de Javastraat in het Turks theehuis. Ik ging met mijn groepje Aya, Annika en Paloma. We gingen naar de toko en daar kochten we gedroogten pruimen. En dat kosten 1 euro. Toen we gingen proeven toen merkte ik pas dat de gedroogten pruimen echt niet lekker zijn. En der zat ook heel veel kleurstof in. Dus mijn tong werd helen maal oranje. We kochten ook poeder en als je der water bij doet dan word het limonade. En we kochten ook nog bananen-chips. Ze waren heel erg kronkelig en lekker. En toen gingen we naar de groenten boer en kochten we dadels ze kwamen uit Tunisia. En bij de bakker kochten nog een hartig gebakje en we kregen stiekem nog 1 euro er bij voor het gebakje om dat we nog maar 25 cent hadden.

Wietske

De Java straat. Ik was met de klas naar de Java straat geweest en we moesten in groepjes (ik zat bij Giulia en Kate) iets kopen wat we niet kende daarna gingen we het proeven. Wij hadden granaatappels en citroen en rozenwater en een soort van gebakjes gekocht. Ik vond de mevrouwen en meneren heel aardig en alles was helemaal niet duur we konden zelfs 4 dingen van 5 euro kopen! We proevten ook heel veel.

Yara

De juf zij bij wie we kwamen en ook bij welke ouder we kwamen. We gingen naar de Javastraat. Toen kregen we vijf euro en we moesten naar allenmaal winkels. Toen kochten we worstjes en pinda’s met suiker. Toen gingen we naar een winkel die weer heel anders was. Daar kochten we Turks bloemetjesbrood. Toen gingen naar een winkel die leek op de winkel waar we eerst gewest waren. Daar kochten we kaas. Toen gingen weer naar het Turkse koffie huis. Daar gingen we alles proeven. Daarna gingen we weer terug met de bus naar school.

Reacties