Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Tentoonstellingsteksten:: Theo Thijssen Museum 8

Sportfietsen van RIH

Tentoonstelling Theo Thijssen Museum

Fietsenfabriek en –winkel RIH-sport begon als een jongensavontuur. Die jongens waren de Jordanese broers Wim en Joop Bustraan. De tieners werkten als bankwerker en pijpfitter bij de Westergasfabriek en waren in het weekend enthousiaste amateurwielrenners.

  • Erewand in de RIH winkel - 

    Een prototype baanfiets uit de jaren 90 hangt met fotos van kampioenen uit de heroische periode van RIH Sport aan de muur in de winkel aan de Westerstraat

Maar die fietsen konden beter, vonden ze, dus zetten ze die op hun zolderkamer zelf in elkaar. Hun rennersvrienden waren enthousiast en de vraag was zo groot dat ze hun baan opzegden en een fabriekje begonnen in Eerste Boomdwarsstraat 35.

Hun fietsen kregen de merknaam RIH. Nee, dat stond niet voor Rijwiel-Industrie Holland, zoals later werd verondersteld. Rih was de naam van de oosterse held van Kara Ben Nemsi uit de avonturenboeken van hun lievelingsschrijver Karl May (ook auteur van de indianenboeken over Winnetou). Rih werd door May beschreven als onoverwinnelijk en “sneller dan de wind”, en dat gold volgens de Bustraans ook voor hun fietsen. En met recht: want heel wat wielrenners werden sindsdien op RIH-fietsen kampioen.

In de jaren ’30 verhuisde de zaak naar Westerstraat 150 en is daar nog steeds te vinden, onder leiding van oud-werknemer Willem van der Kaaij, die in 1972 de firma van de gebroeders Bustraan overnam.

Reacties