Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Tentoonstellingsteksten:: AM-Annemarie de Wildt 8

De Indische buurt

Ruim 100 jaar geleden waren hier weilanden en tuinderijen in plaats van huizen. Aan het einde van de 19de eeuw breidde Amsterdam snel uit. Rond 1900 begon de bouw van de Indische buurt.

De straten werden genoemd naar de eilanden van de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (nu Indonesië) Veel producten uit ‘ons Indië’ kwamen aan in de haven die ten noorden van de buurt lag. De Javastraat en de straten eromheen waren het eerst klaar, de rest van de buurt kwam later. De eerste bewoners waren nette arbeiders en middenstanders. Vanaf het begin waren er veel winkels. Tijdens de economische crisis van de jaren dertig konden veel winkeliers niet overleven.

Vanaf de jaren zestig ging het slecht met de buurt. De haven bood steeds minder werk, veel bedrijven verdwenen. De woningen verkrotten. De trek naar Purmerend en Almere begon en krakers bezetten de leegstaande woningen. Na veel protesten van buurtbewoners kwamen gemeente en woningbouwverenigingen in actie. Sinds 1975 werden slechte woningen vervangen door nieuwbouw. Veel van de huidige bewoners zijn immigranten. Het winkelaanbod in de Javastraat en andere straten in de buurt weerspiegelt de cultureel en etnisch gevarieerde bevolking. De meeste mensen in de buurt hebben niet veel geld, maar de laatste jaren komen er steeds meer koopwoningen in de buurt. Zal de Javastraat ooit een hippe, grootstedelijke winkelstraat worden?

Reacties