Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Deel tentoonstelling naar MKB Amsterdam

Partner in het project Buurtwinkels

Winkels horen tot het Midden- en Kleinbedrijf, vaak afgekort als MKB. Dit zijn ondernemingen met minder dan 250 werknemers. In Nederland zijn dat 997 van de duizend ondernemingen, die samen meer dan de helft van de totale bedrijfsomzet vertegenwoordigen.

De verplichtingen voor kleine ondernemingen wat betreft boekhouding en vergunningen zijn minder streng dan voor grote ondernemingen. Sinds 1996 is er een gemeenschappelijke Europese definitie van MKB. Volgens de nieuwe Europese definitie uit 2005 zijn de meeste winkels zelfs niet eens een kleinbedrijf (minder dan 50 werknemers), maar een microbedrijf (minder dan 10 werknemers). In Nederland wordt een groot deel van het MKB vertegenwoordigd door de belangenvereniging MKB Nederland.

De belangen van Amsterdamse middelgrote en kleine bedrijven worden vertegenwoordigd door MKB Amsterdam dat in 1961 is opgericht. Deze ondernemersvereniging houdt zich bezig met algemene knelpunten voor het zakendoen in de regio. Namens de ondernemers en samen met bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel, onderhandelt het MKB met de overheid. Daarnaast geeft het MKB voorlichting aan de leden, bijvoorbeeld over het effectief inzetten van social media, als Facebook en Twitter.

Na afloop van het project buurtwinkels in het Amsterdam Museum is een deel van de tentoonstelling verhuisd naar het kantoor van MKB Amsterdam. Het Amsterdam Museum is blij met het tweede leven van de tentoonstelling op een plek waar veel ondernemers komen. Ook op de jubileumbijeenkomst MKB-Amsterdam 40 jaar op 16 november 2011 in het Scheepvaartmuseum Amsterdam zullen onderdelen van de tentoonstelling te zien zijn.