Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Authors
Rietje Werts
Verteller
Tiny Bruens Rozekrans

Levert uitsluitend onverbeterlijke kwaliteit

wanneer speelde het zich af?
Locatie
Warme bakkerij Roobeek op Wittenburg Derde wittenburgerdwarsstraat 25

Bakkerij Roobeek was de enige echte warme bakker, waar alles werd gebakken. Bekend waren de roombroodjes, de speculaas krentenbrood, en de luilakbroodjes. Luilakbroodjes of bolletjes waren een soort kadetjes die alleen verkrijgbaar waren in de luilaknacht voor de Pinksteren.

 • Ingescande foto van Bakker Roobeek

Met:
Tiny Bruens Rozekrans

Mijn opa en oma hadden de bakkerij in de Derde Wittenburgerdwarsstraat 25
"Bakkerij Roobeek". Alle panden op de foto waren van opa, daarom kon die lange slogan er ook opstaan. De winkel en de bakkerij waren in ten tijde van de foto, na het overlijden van opa al verkocht.

Heerlijk vond ik het om in de bakkerij te spelen, daarbij fantaseerde ik dat de oven met zijn openingen een gezicht had. Als ik uit school kwam mocht ik van opa altijd uit de balen krenten en rozijnen snoepen.
Het enige wat tegenstond was de kwispedoor de spuugbak voor pruimtabak, daar kauwde opa de hele dag op heel normaal in die tijd. Natuurlijk waren er ook muizen in de bakkerij, daar werd op gejaagd. Vaak zaten mijn neefje en nichtje in de (lekkere warme) bakkerij in de tobbe, dan kwamen de muizen achter de oven vandaan.

Zo heb ik vaak gespeeld en geholpen in de bakkerij tot mijn opa in 1960 stierf, ik was toen 11 jaar. Mijn moeder is Truusje Rozekrans Roobeek wij woonden 2 hoog boven de winkel.

Tiny Bruens / Rozekrans.

 • Mevrouw Roobeek in de bakkerij.

  Warme bakkerij Roobeek zat in de Derde Wittenburgerwarsstraat 25, op 'het lange endje'. De foto dateert uit ongeveer de jaren vijftig.
  De foto komt uit het privé archief van Tiny Bruens/Rozekrans.
 • Bakker Anthonius Roobeek.

  Anthonius Roobeek was bakker in de Derde Wittenburgerdwarsstraat 25. Hij was 'eigen bakker', dat wil zeggen eigenaar!
  Foto uit het privé archief van Tiny Bruens/Rozekrans.
 • Derde Wittenburgerdwarsstraat.

  Afgebeeld is de Derde Wittenburgerdwarsstraat met rechts de nummer 29 - 23 en op de achtergrond 34 en gedeeltelijk 32. De foto dateert van 21 juli 1958 en is gemaakt door J.M. Arsath Ro'is.
  Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.